ZABURZENIA ODŻYWIANIA - ANOREKSJA, BULIMIA, ORTOREKSJA, KOMPULSYWNE ZAJADANIE

Szybkie życie, lans celebrytek na social mediach, nagonka na wygląd greckiej Bogini lub chociaż taki na miarę Zduńskiej z M jak Miłość. Do czego to wszystko nas prowadzi? Ano do zaburzeń odżywiania i to na duża skalę. Według badania z 2017 roku nad tym schorzeniem: na anoreksje cierpi 2% młodych chłopców i dziewcząt. Niby niewiele ale ta liczba nabiera znaczenia gdy uświadomimy sobie, że co piąte z nich podejmuje próby samobójcze.

Ludzie szczególnie młodzi stawiają sobie coraz wyższe wymagania coraz ambitniejsze cele ale… nie tam gdzie trzeba. Bowiem zamiast skoncentrować się na prawdziwych wartościach, pielęgnowaniu talentów, karierze zawodowej to wielu młodych ludzi dąży do perfekcjonizmu w zakresie swoich i tak już wymuskanych sylwetek. Zaburzeń odżywiania z tym związanych jest kilka. W moim artykule przytoczę najpopularniejsze z nich:

Anoreksja – najczęściej spotykane schorzenie związane z zaburzeniami odżywiania, od wielu lat zbiera śmiertelne żniwo najczęściej wśród młodych ludzi, którzy zapatrzeni w swoich idoli z kolorowych czasopism lub na social mediach chcą wyglądać tak jak oni(lub też dążyć do ideału) popadając w niską samoocenę ora niechęć do samych siebie traktują brak jedzenia jako kare za swój brak doskonałości. Równocześnie taka osoba odczuwa silny lęk przed przytyciem. Skutkiem anoreksji jest znaczna utrata masy ciała oraz niedożywienie.

Manoreksja – Anoreksja u mężczyzn, często łączona z takimi cechami jak perfekcjonizm, obsesja doskonałości. Tak jak zawsze mamy dwie strony medalu bo choć te cechy są pożądane chociażby u sportowców(Cristiano Ronaldo „Obsesja Doskonałości”, lub skoczek Sven Hannawald który również wpadł w manoreksje w czasach swojej świetności .) to często takie osoby również mają skłonności do zachowań destrukcyjnych.

Bulimia – choroba w której osoby nie jedzą przez dłuższy okres czasu a następnie przychodzi faza „mieszkania w lodówce” i pochłaniają olbrzymie ilości jedzenia. Zwykle po takim objadaniu się dochodzi do prowokowania wymiotów, lub używania środków przeczyszczających. ) Chorzy na bulimie najczęściej regularnie uczęszczają na siłownie, a także notorycznie przykręcają tą śrubę treningową za bardzo. Z doświadczenia natomiast zauważyłem, że takie osoby mają często dużo lepszy stopień odżywienia niż osoby chore na anoreksję.

Ortoreksja – Przesadne dbanie o swoje zdrowie, paranoiczne sprawdzanie tego co się zjada oraz często intensywne treningi. Rygorystyczna dieta. Choć pokusiłbym się tutaj o stwierdzenie że termin ten został stworzony przez osoby, które szukały wymówek dla swojego niezdrowego stylu życia oraz braku aktywności fizycznej. Należy jednak pamiętać, że umiar jest istotą każdej działalności życia człowieka. Nie możemy wypić zbyt dużo wody bo się jeśli jest niskozmineralizowana to możemy bardzo negatywnie podziałać na nasz organizm. Jarmuż, zachwalany przez wielu ze względu na swoje właściwości anty nowotworowe ale gdybyśmy w naszej diecie oparli się tylko i wyłącznie na jarmużu to kwasu szczawiowego byśmy mieli bardzo dużo. Ponadto warzywa z rodziny kapustowatych mają bardzo dużą tendencję do akumulowania toksyn i metali ciężkich. Super zdrowe awokado na śniadanie w chorobach tarczycy? Kiepski pomysł – bardzo bogate w miedź. Reasumując ortoreksja jest wtedy groźna jeśli dana osoba opiera się w na monoskładnikowej diecie w przeświadczeniu że odżywia się w porządku. U takich osób faktycznie może dojść do długotrwałych niedoborów a także rozwoju wielu chorób w tym autoimmunologicznych.

Kompulsywne jedzenie – brak kontrolowania ilości przyjmowanego pokarmu. Jedzenie potrafi uzależniać – przede wszystkim duże ilości węglowodanów które podnoszą poziom tryptofanu aminokwasu uznawanego za przyrost zadowolenia i satysfakcji z życia. Organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć natomiast wraz z dużą ilością pokarmów opartych na węglowodanach osoba czuje się jakby była na haju. Jedzenie dla takich osób działa w sposób narkotyczny i pozwala zapomnieć o problemach.

Jak dietetyk może pomóc takim osobom?
Współpracując z kilkoma osobami chorymi na anoreksje zauważyłem również, że osoby te mają tendencję do zachowań depresyjnych a także, często są leczone Selektywnymi inhibitorami zwrotnego wychwytu serotoniny. (SSRI)
Niestety na dłuższą metę farmakologia w tym przypadku jest tylko pompowaniem dziurawego balonika. Oczywiście nie leczy tutaj podłoża problemu –należy pamiętać, że w naszych jelitach jest produkowane 80% serotoniny i od wyregulowania ich funkcji powinno rozpocząć się cały proces. Dieta u osób z problemami takimi jak anoreksja, manoreksja, bulimia powinna eliminować składniki antyżywieniowe, które tą właściwą prace jelit będą zaburzać(gluten, laktoza, lektyny, tłuszcze trans, cukry). Kilku miesięczna odpowiednia probiotykoterapia aby wyregulować tą oś mikrobiotyczną (mózg połączony z jelitami nerwem błędnym) będzie tutaj naprawdę dobrze działała. Wprowadzenie suplementacji witaminą D3 + K2 oraz dodanie do diety węglowodanów złożonych aby zwiększyć produkcję tryptofanu w mózgu.
Wraz z terapią dietetyczno-suplementacyjną oczywiście w parze idzie tutaj psychoterapia jak np. terapia poznawczo behawioralna(rozpoznanie u osoby badanej negatywnych myśli związanych z własną sylwetką), terapia psychodynamiczna(badanie przeszłości i tam doszukiwanie się podłoża problemów z anoreksją), terapia interpersonalna(przyglądanie się bliżej związkom oraz relacją chorej osoby z innymi osobami i szukania tam podłoża problemów), terapia grupowa(osoby mają możliwość spotkać się z innymi osobami chorymi co stwarza poczucie przynależności do jakiejś grupy, brak wyobcowania i stanowi dodatkową motywacje w procesie leczenia)
Łącząc te wszystkie rzeczy jesteśmy w stanie taką osobę doprowadzić nawet w ciągu kilku miesięcy do remisji choroby.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jak mieć więcej energii? Jak być fit? Kamica Żółciowa – przyczyny, objawy oraz żywienie Zdrowa dieta urody Ci doda! Kondycja włosów a dieta Zdrowe muffinki dyniowe Wegański chlebek bananowy - bez mąki, jajek i mleka Cytrusowa moc! Batatowe love - czyli bezglutenowe kotleciki z batata Wegańskie Rafaello bez pieczenia 6 AFRODYZJAKÓW na WALENTYNKI i nie tylko… Sól nie taka straszna. Regulamin konkursu "DIETA MIND" DEKALOG zdrowego odżywiania Trenerki Zdrowej Diety Graviola – właściwości, które warto znać! Torcik Mars w bezglutenowej wersji Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO) 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Co się stanie, jeżeli będziesz jeść jedną łyżkę chia dziennie? (WIDEO) Nawadnianie u osób aktywnych i sportowców Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO) Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem

Popularne w tym tygodniu:

Omlet na słono Zadbaj o formę przed ślubem! Omlet na słodko z brzoskwiniami i orzechami